Nagyon fontos, még ha feleslegesnek tűnik is

Vannak olyan profilú cégek, akik az utóbbi években elkezdték fennhangon mondogatni, hogy a munkavédelem és annak minden feladata, a munkavédelmi oktatás és annak hatékonysága semmit sem ér, felesleges, törvény által előírt, ám haszontalan dolog. Persze ez teljesen igaz, mindaddig még nem történik probléma. Aztán pedig, ha valamilyen irodai baleset történik, mondjuk ráesik valakire egy lámpabúra vagy elesik valaki és végig gurul a lépcsőn, akkor legjobban ezek a munkáltatók vannak felháborodva, hogy a munkavállalók azt sem tudták mi tévők legyenek, fogalmuk sem volt hogyan, miként segíthetnek a bajbajutott társukon, és egyáltalán nem járultak hozzá, hogy a testi épsége és a céges anyagi kár minimálisra szoruljon vissza.

Világosan látható tehát, hogy még ilyen profil mellett is lehet nagyon kellemetlen egy normális munkavédelmi rendszer és munkavédelmi oktatási feladat hiánya, nem még hogy ha a profilban olyan veszélyes anyagok vannak, melyek kifejezetten károsak lehetnek a szervezetre, vagy mondjuk olyan gépekkel történik a gyártás, amely mellett elég egy rossz mozdulat, hogy emberi sérülés történjen. És hát persze ott van az építőipar, ami kifejezetten sok alkalommal szeli az áldozatokat a munkahelyi balesetek terén.

Aki már egy kicsit is odafigyel a piaci eseményekre és nyitott szemmel jár tudja, hogy kiemelten fontos ilyen területen a valódi biztonságot és nyugalmat adó munkavédelmi rendszer, melynek alapja egy normális és mindenre kiterjedő kockázatértékelés és munkavédelmi oktatás, ahol az emberek megismerik a veszélyek lehetőségeit, megtanulják elkerülni azokat a szituációkat, melyek problémát okozhatnak és persze azt is elsajátítják, hogy ha már kialakult egy nehéz helyzet, akkor hogyan tudják leggyorsabban és leginkább hatékony módon megoldani, hogy az anyagi kár minimális legyen és az emberi egészség és élet a legnagyobb védelmet kapja. Én minden ilyen profilú cégnek csak javasolni tudom, hogy ha nem ilyen valódi biztonságot nyújtó munkavédelmi rendszer mellett működik, akkor vegye fel a kapcsolatot az Activesafety csapatával, mert ők azok, akik ebben tökéletes segítséget tudnak nyújtani számára.