Látnivalók

Fellegvár

A Fellegvárat 1259-ben IV. Béla építtette a Duna fölé magasodó sziklákon. Az építkezés költségeit felesége, Lascaris Mária családi ékszerei fedezték. A várban őrizték a magyar szent koronát, majd 1370-ben Nagy Lajos lengyel királlyá választása után a lengyel koronát is. Ma a középkori lovagok fegyverzetét és vadászataikat bemutató kiállításoknak ad otthont. Egy külön teremben Károly Róbert híres 1335. évi királytalálkozóját elevenítik fel egy panoptikum kiállításon.


Alsóvár - Salamon-torony

Az alsóvár legérdekesebb része a hatalmas lakótorony, ami nevét arról a téves feltételezésről kapta, hogy itt őrizték Salamon királyunkat. A torony kiállításain Visegrád évezredes történetével ismerkedhetnek meg. Tetőteraszáról pedig csodálatos kilátás nyílik a Duna-kanyarra.


Királyi palota

A palota története akkor kezdődött, amikor 1323-ban Károly Róbert a királyi udvart Visegrádra helyezte. Hunyadi Mátyás aragóniai Beatrixszal kötött 1476-os házassága után reneszánsz stílusban építtette át az épületegyüttest, amely a kor legjelentősebb európai építkezése volt. Ekkor emelték a Palota díszudvarán látható Herkules-kutat, amely a magyar ezerforintos hátoldalán látható ma is.
A palotát a török-kor idején teljesen elhanyagolták és a XVIII. századra szinte teljesen a föld alá került. A XX. századra elfeledték és sokan még abban is kételkedtek, hogy valóban létezett. Végül 1934-ben fedezték fel újra, és feltárása a mai napig tart. A 20. század végén azonban újjáépítése is megkezdődött, és ma berendezett termekkel, középkori enteriőrökkel, rekonstruált reneszánsz kertekkel várja a látogatókat.


Sibrik-dombi erőd és fő esperesi templom

Visegrád környékén a Pannonia provinciát védő limes számos maradványára bukkanhatunk Ezek közül a legjelentősebbek a római erőd maradványai, amelyek a 176 m magas Sibrik dombon láthatók. Később az erőd alapjaira építették a főispáni várat, mikor Visegrádot Szent István vármegyeközponttá tette. Ugyanitt tárták fel és tették bemutathatóvá a 11. századi fő esperesi templomot is, melyben Magyarország első freskójának töredékei láthatóak.


Mária kápolna

A Duna-parti kápolna dombját Lotaringiai Károly katonái hordták össze a XVII. század végén, hogy innen ágyúzzák a Salamon-toronyban lévő törököket. A katonák fogadalmat tettek, hogyha legyőzik a törököket, akkor kápolnát emelnek ezen a helyen.


A Visegrádi hegység kirándulóközpontjai

A Pilisi Parkerdő jóvoltából számtalan kiépített turistaút és pihenőhely várja a kirándulni vágyókat. Az Apátkúti völgyben bővizű forrásokat, az Ördögmalom vízesést és a Bertényi Miklós Füvészkertet tekinthetik meg. A mogyoróhegyi kirándulóközpont pedig játszóparkot és vadasparkot is magába foglal.


Zsitvai Kilátó

A Nagyvillám tetején álló kilátóból az egész Dunakanyar panorámáját megcsodálhatják.
Hotel Vár Kastéslyszálló Visegrád - WellnessDuna-parti sétány és az Életfa

Visegrád Duna-partján kanyargós sétány vezet végig a Vízi bástyától a Révállomásig. A sétányon álló Életfa szobor Vigh Tamás szobrászművész alkotása, és a város Millenniumának állít emléket.


Katolikus templom és a városmag

A Keresztelő Szent János templom a 18. század végén épült. A templom és Visegrád mai városmagja egy barokk jellegű település emlékét őrzi.
VÁR HOTEL Kastélyszálló

2025 Visegrád Fő út 9. | Tel: +36 20 431 8301 | info@varhotel.hu
Vr Hotel Kastlyszll